Handleidingen
German flag   Dutch flag
PC score
Nederlandse handleiding
Het programma zelf is geheel in het Nederlands vertaald. De eerste twee hoofdstukken van de Amerikaanse User's Guide zijn eveneens in het Nederlands beschikbaar als PDF-bestanden en alle overige hoofdstukken als Word-bestanden. Door de onderstaande links aan te klikken kunt u deze op het scherm bekijken en daarna op uw eigen computer opslaan of met uw printer afdrukken.

Hoofdstuk 1 Basiskennis (15 pagina's)
Hoofdstuk 2 SnelStart (9 pagina's)
Hoofdstuk 3 Menu's (19 pagina's)
Hoofdstuk 4 Pagina-instellingen (8 pagina's)
Hoofdstuk 5 Notenbalken en maten (13 pagina's)
Hoofdstuk 6 Sleutels (4 pagina's)
Hoofdstuk 7 Noten (36 pagina's)
Hoofdstuk 8 Grafische elementen (11 pagina's)
Hoofdstuk 9 Tekst (14 pagina's)
Hoofdstuk 10 Uitvoering (12 pagina's)
Hoofdstuk 11 MIDI (19 pagina's)

Bovenstaande hoofdstukken zijn vertalingen van de Amerikaanse User's Guide voor versie 2.0 en er wordt ook in verwezen naar de betreffende pagina's. Bij het op de markt komen van versie 3.0 is in Amerika besloten om geen gedrukte handleidingen meer bij het programma te leveren, maar alleen nog een uitgebreid Help-bestand, dat bij het installeren van het programma op uw harddisk wordt gezet en is te bereiken via het menu Help.
Naast de bovenstaande vertaalde hoofdstukken is er een Word-bestand beschikbaar waarin alle nieuwe mogelijkheden van versie 3.0 in het Nederlands beschreven staan. Dit bestand kunt u hier downloaden:

Aanvulling versie 3.0 NL (33 pagina's)

Let erop dat zowel het Helpbestand als de handleiding ook de onderwerpen bespreken die niet voorkomen in de uitgaven met 8 of 16 notenbalken.

Tutorials voor Versie 3.0
Om u in de gelegenheid te stellen een aantal van de nieuwe mogelijkheden van Versie 3.0 goed onder de knie te krijgen heeft de Duitse Personal Composer-gebruiker Eduard Gärtner uit München een paar tutorials geschreven. Deze zijn in het Duits en beschrijven stap voor stap hoe u de partituur opbouwt en daarin de nieuwe mogelijkheden gebruikt.
Als u nog niet in het bezit bent van Versie 3.0, dan kunt u onderstaande bestanden afspelen en een en ander uitproberen door de demo-versie voor Versie 3.0 te installeren. Het werken met de tutorials zal voor u wellicht de beslissing vergemakkelijken om Versie 3.0 NL aan te schaffen.

Omdat de uitgave PC-Pro meer mogelijkheden heeft dan de uitgaven PC-8 en PC-16 zijn er twee aparte tutorials gemaakt. Het 'Handbuch Tutorial' is een PDF-bestand, waarin de stap voor stap beschrijving staat met als eindresultaat de CowboySong. De vier bestanden die volgen zijn Personal Composer partituren die u in Personal Composer kunt openen: de stappen 1 t/m 3 zijn tussenstappen naar de complete partituur van de 'CowboySong'.
Om deze vier bestanden te kunnen openen heeft u dus Personal Composer Versie 3.0 of de demo-versie nodig.

"Handbuch Einführung" voor versie 3.0, PC-8, PC-16 en PC-Pro
Handbuch Einführung (PDF 4,7 MB)

"Handbuch 1" voor PC-8 en PC-16:
Handbuch Tutorial 1 (PDF 1,3 MB)
Tutorial 1 Layout 1 (PC bestand)
Tutorial 1 Layout 2 (PC bestand)
Tutorial 1 Layout 3 (PC bestand)
Tutorial 1 CowboySong (PC bestand)
Perkussions Instrumente (PC Datei)
Handbuch 1 + de 4 tutorial-bestanden: alles tezamen als ZIP-bestand

"Handbuch 2" voor PC-Pro:
Handbuch Tutorial 2 (PDF 2,6 MB)
Tutorial 2 Layout 1 (PC bestand)
Tutorial 2 Layout 2 (PC bestand)
Tutorial 2 Layout 3 (PC bestand)
Tutorial 2 CowboySong (PC bestand)
Tutorial CowboySong (MIDI bestand)
Handbuch 2 + de 5 tutorial-bestanden: alles tezamen als ZIP-bestand

"Handbuch 3 Gitarre und Ukelele" voor PC-Pro:
Handbuch Tutorial 3 (PDF 1,7 MB)
Tutorial 3 Layout 1 Basis (PC bestand)
Tutorial 3 Layout 1 Gitarre (PDF bestand)
Tutorial 3 Layout 2 Ukulele (PDF bestand)
Tutorial 3 Dolly Wolly Doodle (MIDI bestand)
Handbuch 3 + de 4 tutorial-bestanden: alles tezamen als ZIP-bestand

Handleiding voor het importeren van gescande partituren
Eén van de interessante opties van Personal Composer Versie 3.0 NL (PC-Pro) en Versie 2.0 NL (PC-44) is dat het NIFF-bestanden kan importeren. Dat zijn bestanden van software (o.a. SharpEye) waarmee u muziek kunt scannen en omzetten in notenschrift. Dat scannen van partituren kan dus een hele hoop invoerwerk schelen.
Om het u gemakkelijk te maken hebben wij een korte handleiding samengesteld voor het werken met SharpEye als voorbereiding op het importeren van een bestand in Personal Composer. Gezien de hoeveelheid scanners en software die daarvoor bestaan is het natuurlijk mogelijk dat de beschreven procedure enigszins afwijkt, maar de basis is steeds hetzelfde.

U kunt de handleiding op het scherm bekijken en daarna op uw eigen computer opslaan of met uw printer afdrukken (2 pagina's, PDF-bestand van 114 KB).

PDF-bestanden
Voor het openen van PDF-bestanden heeft u de Acrobat Reader nodig. Als u daar nog niet over beschikt, dan kunt u deze gratis downloaden door op de onderstaande afbeelding te klikken.

Personal Composer wordt op de Nederlandstalige markt gebracht
door Uitgeverij Educatieve Media uit Houten.