De geschiedenis van Personal Composer
German flag   Dutch flag
PC score

Notatiesoftware is jarenlang alleen beschikbaar geweest voor mainframe computers, maar toen Personal Composer in 1983 werd uitgebracht was dit het eerste muzieknotatieprogramma voor de personal computer.

Susan Miller
Susan Miller
De eerste versie van Personal Composer was uiteraard een DOS programma. Het was ontwikkeld door Jim Miller, die voor zijn prestatie beloond werd met de Masters Degree in computerwetenschappen. In 1990 was hij ook begonnen aan een Windows versie, maar hij overleed voordat hij deze kon afmaken. Zijn weduwe, Susan Miller, zette de onderneming voort, maar omdat Windows als operating system steeds meer opgang vond, liep de markt voor DOS-programma's steeds verder terug.

Dennis James
Dennis James
198x
Dennis James, een musicus en componist die tevens computerprogrammeur was, probeerde verschillende van de inmiddels beschikbare programma's uit. Hij constateerde dat elk van deze programma's zijn tekortkomingen had en besloot zelf een programma te schrijven dat geen enkel van de zwakke punten van de andere programma's had. Hij begon met de ontwikkeling van zijn programma rond 1988 en werd gedreven door de gedachte een programma te ontwikkelen dat gemakkelijk was om mee te leren werken en gemakkelijk in het gebruik, maar dat toch alle mogelijkheden had die een professionele gebruiker nodig had.

Een telefoontje van Dennis in 1992 met het kantoor van Personal Composer voor technische informatie leidde tot gesprekken met Susan Miller en dit resulteerde in een samenwerkingsovereenkomst tussen deze twee mensen. Susan had een bedrijf met naamsbekendheid, een wereldwijd klantenbestand en ervaring in de verkoop van software. Dennis had een op Windows gebaseerd programma.

Eind 1993 werd er een nog lang niet perfecte, voorlopige versie van Personal Composer voor Windows aangeboden, voornamelijk aan gebruikers van de DOS-versie. Begin 1994 was er inmiddels een stabieler programma ontstaan, dat als versie 1.0 op de markt werd gebracht. Dennis ging door met de ontwikkeling en het foutvrij maken van het programma en het vergroten van de stabiliteit. Ook ontwikkelde hij twee minder uitgebreide versies, die tegen een lagere prijs werden verkocht. Eind 1994 overleed Dennis.

Er werden meer programmeurs aangesteld om de ontwikkeling van Personal Composer voort te zetten en er konden daardoor gemiddeld twee updates per jaar worden gerealiseerd. Deze werden gratis aan de geregistreerde gebruikers aangeboden.

Norman James
Norman James
2015
In 1996 werd Susans helft van het bedrijf overgenomen door Dennis' vader Norman James, en verhuisde het bedrijf van Seattle in Washington naar Tulsa in Oklahoma. In hetzelfde jaar werd een helpfile aan het programma toegevoegd, tegelijk met het uitkomen van versie 1.3.

Doug Heyer werd in 1998 als hoofdprogrammeur aan het team toegevoegd en in het jaar 2000 begon hij te werken aan een 32-bits versie van Personal Composer.

In 2002 werd versie 1.9 als laatste gratis update van het 16-bits programma op de website beschikbaar gesteld.

De eerste editie van het nieuwe 32-bits programma werd in februari 2002 in Amerika als versie 2.0.0.2 op de markt gebracht. De ontwikkeling hiervan werd voortgezet en in de loop van hetzelfde jaar werden al enkele gratis updates aangeboden. Ook werd half 2002 voor deze versie een gratis Viewer ontwikkeld, waarmee door elke computergebruiker Personal Composer bestanden bekeken, afgespeeld en afgedrukt konden worden.

Begin 2001 werd er door Anton van Woerkom van Uitgeverij Educatieve Media contact gelegd met Norman James voor het op de markt brengen van een Nederlandstalige versie. Najaar 2001 was de ontwikkeling van de nieuwe versie ver genoeg gevorderd om met de vertaling van het programma te beginnen. Daardoor konden reeds in april 2002, dus twee maanden na het verschijnen van de Amerikaanse versie, de eerste Nederlandse pakketten en upgrades van versie 2.0 NL worden uitgeleverd.

In de loop van 2009 kwam de nieuwe versie 3.0 NL op de Nederlandse markt. Aan de bestaande functionaliteit van de vorige versies werden maar liefst zestig nieuwe mogelijkheden toegevoegd.

De doorgaande ontwikkeling van Personal Composer heeft twee doelen: enerzijds de idealen van Dennis James levend houden en anderzijds voorzien in de best mogelijke technische ondersteuning van de vele duizenden mensen die het programma gebruiken. Personal Composer wordt momenteel in 52 landen gebruikt door componisten, arrangeurs, muziekliefhebbers en leraren en studenten op scholen op elk niveau.

Personal Composer wordt op de Nederlandstalige markt gebracht
door Uitgeverij Educatieve Media uit Houten.